Tools

Προτεραιότητα στον Πολίτη

Κεντρική Ομιλία του Πάνου Κεπαπτσόγλου.

E-mail Εκτύπωση PDF

Αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες, του Άργους και του Βογατσικού, του Κωσταραζίου και της Ασπροκκλησιάς, του Γέρμα, των Αμπελοκήπων και του Μελανθίου, όλου του Δήμου.

Σήμερα βροντοφωνάζουμε πάλι μια μεγάλη αλήθεια: τα καταφέραμε! Τα καταφέραμε στα δύσκολα και ξεκινάμε από τη Δευτέρα, με ανανεωμένη ισχυρή εντολή, τη δική σας εντολή, για να βαθαίνουμε και να πλαταίνουμε τη μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό, στις δομές, αλλά και στις νοοτροπίες του Δήμου μας.

Τα καταφέραμε όλοι μαζί γι’ αυτό και είμαστε εδώ ξανά όλοι μαζί μετά από τρία δύσκολα, αλλά παραγωγικά χρόνια. Τα καταφέραμε κόντρα στα ανάλγητα μνημόνια, κόντρα στην κοντόφθαλμη γραφειοκρατία των Αθηνών και την προχειρότητα του Καλλικράτη, κόντρα στη δυσπιστία, τη μιζέρια και τη λάσπη των αντιπάλων μας. Τα καταφέραμε απέναντι σε αυτούς που μας λοιδορούσαν καθημερινά ενώ πολιτευόμασταν σε ένα θεσμικό κενό για μήνες λόγω της εφαρμογής στην πράξη του δύστροπου Καλλικράτη, την πιο ισχνή οικονομική περίοδο που έζησε η χώρα και οι Δήμοι τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Παράλληλα κρατήσαμε τις υπηρεσίες του Δήμου προς τους πολίτες σε υψηλότατο επίπεδο παρά τον διπλασιασμό του Δήμου μας σε έκταση και παρά την αθρόα συνταξιοδότηση σχεδόν του ενός τρίτου των υπαλλήλων.

Κάναμε το άλμα, με τη βοήθειά σας και με την εμπιστοσύνη που μας δείξατε και μας δείχνετε καθημερινά. Με την αγάπη και με την κατανόησή σας πάμε μπροστά και συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε με την αλήθεια και με την ειλικρίνειά μας, με την αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο συμπολίτη και με τον ανθρωπισμό μας.  Με εφόδιο και απόδειξη τις χιλιάδες ώρες καθημερινής δουλειάς που προσφέραμε για τους ηλικιωμένους, για την εργαζόμενη μητέρα, για τον αγρότη, για τον επαγγελματία, για τους νέους.

Αυτήν την νεολαία δεν την διαψεύσαμε, γιατί εξυγιαίνοντας το Δήμο μας οικονομικά και θωρακίζοντάς τον θεσμικά, δικαιούμαστε να αρθρώσουμε μια νέα αφήγηση για την πόλη μας, αυτήν μιας πραγματικής ευρωπαϊκής πόλης με υποδομές για την παιδεία, τον πολιτισμό, τις μεταφορές, τις νέες τεχνολογίες, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την υγεία, και πάνω από όλα  ένα νέο παράδειγμα του επιχειρείν σε αυτόν τον τόπο, χωρίς αποκλεισμούς και με ίσες ευκαιρίες για όλους. Ενός Δήμου που συνομιλεί και διεκδικεί όχι μόνο από την Αθήνα αλλά και απευθείας από την Ευρώπη, που δεν αποκλείει κανέναν από τις δομές του, που συμπεριφέρεται δίκαια και ισότιμα στους πολίτες του, που στέκεται με κατανόηση και ανοχή στη διαφορετικότητα, στους μετανάστες, στις νέες οικογένειες, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στις γυναίκες.

Συνεχίζουμε όπως μας ξέρατε, με λίγα, ντόμπρα και σταράτα λόγια, αλλά με αφοσίωση και πείσμα για την πραγματοποίηση των ονείρων μας. Η εξουσία δεν μας άλλαξε, μας ωρίμασε, δεν μας κούρασε μας έκανε πιο επίμονους, δεν μας ζάλισε, μας έκανε πιο αποτελεσματικούς, δεν μας φόβισε, η ευθύνη μας έκανε πιο αποφασισμένους. Δεν μας έκανε πιο μαλθακούς, αλλά πιο μαχητικούς. Εν τέλει, δεν μας διέφθειρε. Η ακεραιότητα και η εντιμότητά μας,  το ήθος και η ειλικρίνεια των ανθρώπων που διοίκησαν τον Δήμο μαρτυρείται από κάθε καλόπιστο συμπολίτη μας. Η χρηστή και διάφανη διαχείριση των οικονομικών όχι μόνον δεν αμφισβητείται από κανέναν αλλά αντίθετα επιβραβεύεται και επιβεβαιώνεται από το αντίστοιχο Παρατηρητήριο του Υπουργείου Εσωτερικών. Το κοινωνικό μας έργο είναι ομολογουμένως εξαιρετικό. Είναι παροιμιώδης η ετοιμότητα την οποία επέδειξε η παρούσα δημοτική αρχή στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών, για θέρμανση, τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα που προκάλεσε σε εκατοντάδες συμπολίτες μας η οικονομική κατάρρευση της χώρας και η αγαστή συνεργασία που είχε με την εκκλησία και άλλους τοπικούς φορείς για το ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

Εμπειρότεροι, δοκιμασμένοι πια στον οικονομικό πόλεμο που ζει η πατρίδα μας,  με καλύτερη μέθοδο, με πληρέστερο σχέδιο, αλλά κυρίως με δυναμικές προσωπικότητες. Με ανθρώπους που βάζουν την προκοπή του τόπου, πάνω από τις ατομικές και οικογενειακές τους ανάγκες, με πολίτες πραγματικούς, δηλαδή, και όχι ιδιώτες. Προχωράμε. Προχωράμε δυναμικά γονιμοποιώντας ξανά την πολιτική πράξη και σκέψη στην πόλη μας με ανήσυχους ιδεολόγους συμπολίτες, με καινοτόμες ιδέες. Προχωράμε διορθώνοντας ολιγωρίες και παραλείψεις, παλεύοντας να πραγματοποιήσουμε όλα όσα οραματιζόμαστε, πολεμώντας όποιον αδικεί τον Δήμο μας, όσο ψηλά και αν βρίσκεται, σε όποιο πολιτικό φάσμα και αν ανήκει, αλλά και συμμαχώντας, με όποιον ασπάζεται το δίκιο των διεκδικήσεών μας, ασχέτως της κομματικής του τοποθέτησης.

Ο Δήμος μας ήταν και θα είναι αρωγός στην βελτίωση και την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και δράσεων για την διευκόλυνση και προαγωγή του εμπορίου, του τουρισμού και των υπηρεσιών στην περιοχή μας. Η περιοχή μας με την Εγνατία, το αεροδρόμιο και τη βιοτεχνική ζώνη δίπλα της είναι το προνομιακό πεδίο και η επιχειρηματική πύλη για τους ντόπιους επιχειρηματίες και τους ξένους επενδυτές. Όλοι αυτοί θα μας έχουν δίπλα τους.

Ο Δήμος μας ήταν και θα είναι αρωγός στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, τους πολυάριθμους αγρότες και κτηνοτρόφους του Δήμου μας, την πιο δυναμική και παραγωγική ομάδα εργαζομένων στον τόπο μας με την οποία συνεργαζόμασταν και στηρίζαμε κυριολεκτικά καθημερινά. Τα φράγματα στα χωριά μας και τα έργα άρδευσης, η διάνοιξη και συντήρηση αγροτικών δρόμων, οι αποχιονισμοί, οι ποτίστρες, η αναβάθμιση της ΑΓΡΟΚΑ, η παρουσία μας σε κάθε αγροτοτουριστική έκθεση αλλά και σε κάθε διεκδίκηση των ανθρώπων αυτών, είναι άλλη μια απόδειξη της πρόνοιας που δείξαμε για τον τόπο μας και τα χωριά μας.

Συνδημότισσες και συνδημότες,

Το βλέμμα μας σήμερα είναι στραμμένο στο μέλλον της πόλης και των χωριών μας, στο αύριο των παιδιών μας, στην υπόσχεσή μας να κάνουμε τον Δήμο μας έναν τόπο δικαιότερο, ασφαλέστερο, πλουσιότερο και ελκυστικότερο, με περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για τις επερχόμενες γενιές. Και αυτό σήμερα είναι κατορθωτό χάρις στην εργώδη προσπάθεια των προηγούμενων τριών χρόνων. Αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα, και όχι τους ανθρώπους που τα δημιούργησαν, θεραπεύοντας νοσηρές και φαύλες νοοτροπίες του παρελθόντος και δίνοντας το προσωπικό παράδειγμα της εθελοντικής εργασίας, θέσαμε το θεμέλιο της βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου μας. Η αυριανή δημοτική αρχή ξεκινά με έναν δήμο πιο ανεξάρτητο, πιο εύρωστο οικονομικά από αυτόν που παραλάβαμε εμείς, και γι’ αυτό μπορεί να σχεδιάσει και να επιτελέσει με άνεση το πολιτικό της όραμα.

Μας ενθαρρύνετε γιατί σήμερα απορρίψατε τις φωνές της στείρας άρνησης και του μηδενισμού των πάντων, του ψεύδους και της κατασυκοφάντησης μιας δημοτικής αρχής που κράτησε ψηλά τη δέσμευσή της για χρηστή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, με ταυτόχρονη έντιμη και ανθρώπινη συμπεριφορά προς τον πολίτη.

Και χρηστή διαχείριση των οικονομικών σήμαινε τα χρόνια που προηγήθηκαν: ενώ η χρηματοδότηση του Δήμου  έχει μειωθεί κατά 70% εσύ να πετυχαίνεις να εξοφλείς χρέη και οφειλές του Δήμου που κληρονόμησες από το παρελθόν, και συγχρόνως να λειτουργείς τις υπηρεσίες και να τρέχεις έργα χωρίς να δημιουργείς νέα οικονομικά βάρη στο Δήμο. Εσείς το καταλάβατε, το κράτος μας το επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο αφού το Παρατηρητήριο για τα οικονομικά των Δήμων μας κατέταξε στους Δήμους εκείνους που πέτυχαν άνετα τους οικονομικούς  στόχους του Προϋπολογισμού τους. Οι μόνοι που δεν το βλέπουν είναι όσοι δεν θέλουν να το δουν υποκινούμενοι  από το στενό προσωπικό τους και μόνον συμφέρον. Και ευτυχώς αυτοί είναι πολύ λίγοι.

Γιατί όπως μια επιχείρηση  με χρέη σύντομα φτάνει στο κλείσιμο, έτσι και ένας Δήμος με χρέη δεν υφίσταται και καμία πολιτική του δεν θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια από τους αιρετούς. Για αυτήν και μόνο την εργώδη προσπάθεια που έθεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της ανεξάρτητης και αυτοτελούς οικονομικής πορείας του Δήμου σε συνθήκες μνημονίου, θα αρκούσε  να στηρίξετε, τον συνδυασμό της «Προτεραιότητας στον Πολίτη» στις 18 του Μάη. Ο πολίτης μπορεί πια να αισθάνεται ότι πατά σε στέρεη βάση ο Δήμος του και μπορεί να προσβλέπει βάσιμα στην ανάπτυξη και σε ένα καλύτερο αύριο.

Αυτόν τον δήμο ξέρουμε ότι δε θα τον παραδώσετε στους λαϊκιστές διαχειριστές, που τόσο κατηγορηματικά αποδοκιμάσατε το 2010, δεν θα τον οπισθοδρομήσετε σε ένα διαβόητο παρελθόν σπατάλης, κακοδιαχείρισης και αποδιοργάνωσης. Δυστυχώς τα τρία χρόνια στην αντιπολίτευση του Δήμου μας δεν λειτουργούν για κάποιους ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ, ούτε ως καθαρτήριο. Δοκιμάστηκαν αρκετά για επτά χρόνια και δεν έπεισαν. Δεν ήταν αρκετά για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους; Πολιτεύονται όχι μόνον σαν να μην πέρασε το μνημόνιο από το δήμο μας, αλλά ανερυθρίαστα επιρρίπτουν τις ευθύνες για τις όποιες δυσμενείς επιπτώσεις είχε, κυρίως με το κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών στην πόλη μας, κατευθείαν στη δημοτική αρχή. Ο καιροσκοπισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Σε κάθε περίπτωση δεν δεχτήκαμε μοιρολατρικά την όποια υποβάθμιση λόγω μνημονίου επιχειρήθηκε σε δομές που λειτουργούσαν στον Δήμο μας, αλλά πάντα είχαμε μια εναλλακτική πρόταση να αρθρώσουμε. Για αυτό και όλος ο στρατός του νομού Καστοριάς στρατωνίζεται πια αποκλειστικά στον Δήμο μας, γι’ αυτό και υπάρχει ακόμη γραφείο ΙΚΑ, εφορείας, Διεύθυνση Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς του ΟΠΕΚΕΠΕ, το Κέντρο Υγείας τη στιγμή που σε άλλους αντίστοιχους πληθυσμιακά Δήμους το μνημόνιο τα σάρωσε όλα. Θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε, το άδικο και την γραφειοκρατία, αλλά με προτάσεις, με επιχειρήματα, με λόγο πειστικό, όχι με λεκτικές κορόνες και άλλες εντυπωσιακές μεν, αλλά αναποτελεσματικές πρακτικές του παρελθόντος, δήθεν για να δείξουμε ένα αγωνιστικό πρόσωπο, ώστε να σας ξεγελάσουμε κερδίζοντας εφήμερα και άνευ ουσίας τηλεοπτικά στιγμιότυπα.

Αμετανόητοι, σπεύδουν τυφλά στην κατάληψη της εξουσίας. Πώς; Εγκαινιάζοντας αρχικά τη σπίλωση υπολήψεων με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και τα γνωστά τερτίπια στην εισαγγελία για να μείνει η λάσπη έως την κάλπη και επιστρατεύοντας στη συνέχεια τον λαϊκισμό σε ένα πρόγραμμα μνημείο αοριστολογίας και γενικοτήτων που βρίθει ρηχών προθέσεων και υποσχέσεων περί παντός του επιστητού. Γιατί τι άλλο από πλειοδοσία λαϊκισμού είναι η διακήρυξη πυροτέχνημα ότι θα μειωθούν τα τέλη στο νερό εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Αυτή είναι η επιπολαιότητα   της κατά τα άλλα σεμνής και ταπεινής αυτοανακηρυχθείσας «Δημάρχου της ανάπτυξης»  η οποία στα σοβαρά συνέκρινε το ψηφοδέλτιό της με τους τριακόσιους του Λεωνίδα. Πρόκειται για αστειότητες οι οποίες, όμως, όταν λέγονται από τη διεκδικήτρια του δημαρχιακού θώκου προκαλούν ερωτηματικά, για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει και σε τι περιπέτειες μπορεί να βάλει τον Δήμο με την αχαλίνωτη φαντασία της.

Αλλά οι παραλείψεις  του προγράμματός της Στασιμότητας είναι πολύ πιο εύγλωττες. Ούτε μια σειρά για την εμποροπανήγυρη. Το μέγα σκάνδαλο. Ή όλα, προφανώς, γίνονται τέλεια ή μόνο αν τη διαχειριστούν αυτοί θα πάν όλα τέλεια. Αυτό ονομάζεται ανερμάτιστη πολιτική. Η ανυπαρξία μιας σαφούς εναλλακτικής πρότασης για τη διαχείριση των οικονομικών του δήμου και των δημοτών μας, παραμένει ακόμη ζητούμενο στο πρόγραμμα των αντιπάλων μας.

Ωστόσο, ο πολίτης έχει να επιλέξει και την εναλλακτική πρόταση αυτών  που ούτε γνωρίζουν, ούτε τους ενδιαφέρει να μάθουν, περιχαρακωμένοι στον δογματικό τους μονόλογο, αδυνατούν να συνεργαστούν με τον οποιονδήποτε και είτε λοιδορούν, είτε υποτιμούν όποιον διαφωνεί μαζί τους. Μοιραία, αναμασούν τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματα των εν Αθήναις κομματικών πρακτορείων ελλείψει στοιχειώδους πρότασης, και εδώ για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, για τις οποίες τόσο κόπτονται, σε τοπικό επίπεδο Δήμου.

Ο λαϊκισμός, δυστυχώς, βρίσκεται και στις δύο όχθες του δίπολου κομματικού κατεστημένου και σε μια περίεργη,  πράγματι, συμμαχία μνημονιακών και αντιμνημονιακών, δυνάμεων αντιμάχεται από κοινού τον γνήσια ανεξάρτητο συνδυασμό μας. Γι’ αυτό και τόσο μανιωδώς επιχειρούν να μας βάλουν την όποια κομματική ταμπέλα τους βολεύει. Η ιδεολογική απαγκίστρωση και ο ανεξάρτητα και κριτικά σκεπτόμενος πολίτης είναι έξω από την πολιτικά μυωπική και ξεπερασμένη οπτική τους.

Είμαστε ο συνδυασμός που απευθυνθήκαμε σε όλους τους συμπολίτες μας, χωρίς καμία διάκριση και σας καλέσαμε να στηρίξετε την «Προτεραιότητα στον Πολίτη». Και αυτό το πράξατε ήδη. Μας αγκαλιάσατε, μας εμπιστευτήκατε, μας δώσατε δύναμη και κουράγιο να φτιάξουμε ένα συνδυασμό και ένα ψηφοδέλτιο που χώρεσε μέσα του, αντιπροσωπευτικά όλους σχεδόν τους συμπολίτες μας. Νιώθω την συγκίνηση μεγάλη, αλλά και την ευθύνη μέγιστη, όταν αντικρίζοντας απόψε όλους τους συνεργάτες μου, διαπιστώνω και πάλι (και αυτό χάρη στη δική σας ολόψυχη συμπαράσταση και βοήθεια), ότι βρίσκονται μαζί μας άνθρωποι από το πιο αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η τοπική μας κοινωνία. Και είμαστε βέβαιοι ότι ο Δήμος Άργους Ορεστικού διαθέτει ένα μεγάλο σύνολο αξιόλογων ανθρώπων. Και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους.

Ας τιμήσουμε λοιπόν, για την εκλογική περιφέρεια του Άργους Ορεστικού:

1.  Ανδρόνικο Αθανάσιο (αγρότη)

2.  Βακοποπούλου Αθανασία (ιδιωτική υπάλληλος)

3.  Βασιλειάδη Ευάγγελο (γεωπόνο)

4.  Βιτούλα Ανδρέα (εκπαιδευτικό)

5.  Γαβριά Χαράλαμπο (συνταξιούχο τραπεζικό)

6.  Γκαλίτσα Μηνά (αστυνομικό)

7.  Διαμαντόπουλο Δημήτρη (εκπαιδευτικό)

8.  Ζέζο Τιμολέων (Υπάλληλο Δασικής Υπηρεσίας)

9.  Θεοδώρου Παναγιώτη (εκπαιδευτικό)

 1. Καλτσιάδη-Αναστασίου Μήνα (ελεύθερη επαγγελματία)
 2. Καράτζιο Αλέξανδρο (δικηγόρο)
 3. Κάρτζιο Γεώργιο (ασφαλιστή)
 4. Κυριακού Παύλο (οικονομολόγο)
 5. Κωστόπουλο Βασίλειο (αστυνομικό)
 6. Λάπα-Καραγιαννίδου Ζαχαρούλα (αστυνομικό)
 7. Λιολιοπούλου-Πετκανά Βενετία (Υπάλληλο ΙΚΑ)
 8. Μακρή Βασίλειο (ελεύθερο επαγγελματία)
 9. Μουσουλή Χρήστο (αγρότη)
 10. Μπελονάκη-Πρώιου Αφροδίτη (εκπαιδευτικό)
 11. Μπούκλα-Παπαγεωργίου Βασιλική (συνταξιούχο εκπαιδευτικό)
 12. Μπουμπάρη Δημήτριο (γουνοποιός)
 13. Μπουτσιάδη Σωτήριο (ιδιωτικό υπάλληλο)
 14. Νάσκου-Δεμιρτζίδου Θωμαή (υπάλληλο ΤΟΕΒ Βράχου)
 15. Νένου Μαρία (εκπαιδευτικό)
 16. Ξανθόπουλο Αναστάσιο (εκπαιδευτικό)
 17. Παγκουλίδου-Χατζή Μαρία (κοινωνική λειτουργό)
 18. Σπυρόπουλο Ζαχαρία (οικονομολόγο)
 19. Τατσίδη Φώτιο (οικονομολόγο)
 20. Τσουλουκίδου-Κόζαρη Παρασκευή (νηπιαγωγό)
 21. Φιλιάδη Στέργιο (γουνοποιό)
 22. Χατζηκυριακίδης Νικόλαος (οικονομολόγο)

Από την εκλογική περιφέρεια του Ίωνα Δραγούμη

1. Αναγνωστόπουλο Χρυσόστομο (γεωργοκτηνοτρόφο)

2. Γκάσα Δήμητρα (νοσηλεύτρια)

3. Δίγκα-Σιδέρη Βιργινία (νοσηλεύτρια)

4. Εμμανουήλ Χρήστο (γουνοποιό)

5. Ιωαννίδη Δημήτριο (ιδιωτικό υπάλληλο)

6. Κανδύλη Κωνσταντίνο (δημόσιο υπάλληλο)

7. Καραδήμου Ευθαλεία (μηχανικό βιομηχανικού σχεδιασμού)

8. Λιάντζη Γεώργιο (οδηγό ταξί)

9. Μουράτη Ξανθίππη (δικηγόρο)

10. Μπουζιάνη Γεώργιο (ιδιωτικό υπάλληλο)

11. Ξανθόπουλος Δημήτριος (γουνοποιό)

12. Σουλιώτη Χρήστο (αγρότη)

13. Τζήκα-Δόλλα Βάια (νοικοκυρά)

14. Χατζή Πέτρο (οικονομολόγο)

Από τη Δημοτική κοινότητα Άργους Ορεστικού

1. Αναστασίου Παντελίνα (νοσηλεύτρια)

2. Αντωνιάδη Παύλο (εκπαιδευτικό)

3. Αργυρίου Χριστίνα (ιδιωτική υπαλληλο)

4. Ευσταθιάδη Χαρίλαο (γυμναστή)

5. Καραγεωργίου Ζωή (ιδιωτική υπάλληλο)

6. Μουτζίκη Δημήτριο (ελεύθερο επαγγελματία)

Από την Τοπική Κοινότητα Αγίου Ηλία

1.  Μπουρινάρη Παναγιώτη (ελεύθερο επαγγελματία)

2.  Μωραϊτη Βερώνη (νοικοκυρά)

Από την Τοπική Κοινότητα Αμμουδάρας

1.  Βασιλειάδου-Κοκκίνου Αρετή (συνταξιούχο)

2.  Μουσουλή Αλεξάνδρα (αγρότισσα)

Από την Τοπική Κοινότητα Αμπελοκήπων

1.  Βασιλειάδη Κωνσταντίνο (ιδιωτικό υπάλληλο)

2.  Κοβάτση Διαμαντή (ελεύθερο επαγγελματία)

3.  Τρυφόπουλο Θωμά (λογιστή)

Από την Τοπική Κοινότητα Ασπροκκλησιά

1.  Βλαχόπουλο Ευθύμιο (αρτοποιό)

2.  Σιδόπουλο Ηλία (αστυνομικό)

3.  Χονδρογιάννη Ξανθούλα (νοικοκυρά)

Από την Τοπική Κοινότητα Βογατσικού

1.  Γκασιώνη Στέργιο (ελαιοχρωματιστή)

2.  Γκόγκου-Μπάγγου Αναστασία (ιδιωτική υπάλληλο)

3.  Σαρακατσιάνο Δημήτριο (ελεύθερο επαγγελματία)

4.  Τσιτσιπάτη Κωνσταντίνο (κτηνοτρόφο)

Από την Τοπική Κοινότητα Βράχου

1.  Κυριαζόπουλο Θωμά (ελεύθερο επαγγελματία)

2.  Κυρκόπουλο Μιλτιάδη (ιδιωτικό υπάλληλο)

Από την Τοπική Κοινότητα Γέρμα

1.  Αναγνωστοπούλου Αφροδίτη (κτηνοτρόφο)

2.  Ευαγγέλου Χαράλαμπο (γουνοποιό)

3.  Ζυγούρα Νικόλαο (ελεύθερο επαγγελματία)

4.  Τάσιο Λάζαρο (γεωργοκτηνοτρόφο)

Από Τοπική Κοινότητα Διαλεκτού

1.  Λαμπροπούλου Βικεντία (εμπορία, διαφήμιση και προώθηση προϊόντων)

2.  Λιολιόπουλο Αθανάσιο (γεωπόνος)

Από την Τοπική Κοινότητα Καστανόφυτου

1.  Ζώτη Κυριάκο (ιδιωτικός υπάλληλος)

2.  Κάρτζο Άγγελο (αστυνομικό)

Από την Τοπική Κοινότητα Κωσταραζίου

1.  Βλάχο Κωνσταντίνο (ιδιωτικό υπάλληλο)

2.  Βολογιάννη-Στέφου Μαργαρίτα (νοικοκυρά)

3.  Τριανταφυλλίδη Βασίλειο (κτηνοτρόφο)

4.  Φορέττα Κωνσταντίνο (ξυλουργό)

Από την Τοπική Κοινότητα Λάγκας

1.  Θεοχάρη Δημήτριο (αγρότης)

2.  Παπαϊωάννου Μαρία (καθηγήτρια ξένων γλωσσών)

Από την Τοπική Κοινότητα Λακκωμάτων

1.  Βλάχο Απόστολο (αγρότη)

2.  Μπατσέλας Πέτρος (αγρότη)

Από την Τοπική Κοινότητα Μελανθίου

1.  Τοκατλίδη Ηλία (ελεύθερο επαγγελματία)

2.  Χατζημιχαηλίδη Στυλιανό (ελεύθερο επαγγελματία)

Από την Τοπική Κοινότητα Μηλίτσας

1.  Αναγνωστόπουλο Βασίλειο (γυμναστή)

2.  Αναγνωστοπούλου Θωμαή (νοικοκυρά)

3.  Νίκου Δημήτριο (γουνοποιό)

4.  Πετροπούλου Αικατερίνη (πολιτικό μηχανικό)

Από την Τοπική Κοινότητα Νοστίμου

1.  Παπακωνσταντίνου Καίτη (γουνοποιό)

2.  Σεριστατίδη Βασίλειο (αγρότη)

Από την Τοπική Κοινότητα Σπηλαίων

1.  Ζούπα Μιχαήλ (ελεύθερο επαγγελματία)

2.  Σκεφόπουλο Πασχάλη (ιδιωτικό υπάλληλο)

Από την τοπική Τοπική Κοινότητα Σπήλιου

1.  Καράτζιο Κωνσταντίνο (συνταξιούχο)

2.  Λιάμπρα Ανδρέα (ιδιωτικό υπάλληλο)

Αυτή η πρωτοφανής συσπείρωση του ψηφοδελτίου μας, κατέστη δυνατή μόνο με τη συμμετοχή πολιτών από όλους του πολιτικούς χώρους. Η πολυφωνία ανθρώπων από διαφορετικά ιδεολογικά μετερίζια δεν είναι η αδυναμία αλλά το πλεονέκτημα του συνδυασμού μας. Προσωπικότητες πολιτικοποιημένες και όχι δογματικά προσηλωμένες στις κομματικές επιταγές υπάρχουν σε όλους τους χώρους και σε όλα τα κόμματα. Το να ομονοήσουν, όμως, αυτοί οι άνθρωποι για το κοινό καλό, κλείνοντας τα αυτιά στις κομματικές Σειρήνες, δεν είναι αυτονόητο ούτε εύκολα κατορθωτό στη χώρα μας ακόμα και στο επίπεδο ενός μικρού δήμου. Η ανεξαρτησία δεν είναι για μας, λοιπόν, μια καιροσκοπική σημαία ευκαιρίας, ούτε γράμμα κενό περιεχομένου, είναι χειροπιαστή πρακτική, είναι τα ίδια τα πρόσωπα με σάρκα και οστά. Αυτή την ανεξαρτησία, την πολυχρωμία, την ομαδικότητα, τη συλλογικότητα, στην έκφραση ιδεών και προσώπων διαφυλάξαμε και θα διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού και έτσι θα προχωρήσουμε και στο μέλλον, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον των συμπολιτών μας.

Τα κομματικά χρίσματα ας τα επιδιώκουν εκείνοι που δεν εμπιστεύονται τις αστείρευτες δυνάμεις της τοπικής μας κοινωνίας. Ας τα αναζητούν εκείνοι που νιώθουν ανασφάλεια, άγχος για την επιλογή τους, αβεβαιότητα για την πορεία τους, αδυναμία να χαράξουν το νέο δρόμο μαζί με όλους τους πολίτες του δήμου.

Ο λαός γνωρίζει και τον Δήμαρχό του και τι πιστεύει, με έργα όχι με λόγια, γνωρίζει τους ακέραιους ανθρώπους του συνδυασμού μας και το αναπτυξιακό πρόγραμμά μας. Με αυτά τα επιχειρήματα φωνάζουμε ότι είμαστε ανεξάρτητοι, αδέσμευτοι, δε χρωστάμε σε κανέναν απολογούμαστε μόνο σε εσάς στον λαό του Δήμου Άργους Ορεστικού. Δεν μας χωρίζει το μνημόνιο ούτε το αντιμνημόνιο, μας χωρίζει μόνο η αδιαφορία για τον τόπο, στην αγκαλιά μας χωρούν όλοι οι συμπολίτες μας. Δεν υπάρχουν κομματικές ταμπέλες για μας, δεν υπάρχουν εμείς και οι άλλοι, υπάρχουν μόνο ισότιμοι συμπολίτες, υπάρχει μόνο ο άνθρωπος και αυτόν δεσμευτήκαμε να υπηρετήσουμε και θα υπηρετούμε και τα επόμενα πέντε χρόνια. Με την αγάπη μας και με την ψήφο σας.

Φίλες και φίλοι,

Μας κατηγορούν ότι δεν κάναμε τίποτα. Μας κατηγορούν ότι κάναμε μόνο λάθη. Να τους θυμίσουμε ότι λάθη κάνουν αυτοί που προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματα και όχι αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους αυτόκλητους ειδήμονες της κοινωνίας.

Θα ήθελα ενδεικτικά να σας αναφέρω έργα που έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε κατασκευή, όπως:

 • Αποσυμφόρηση ομβρίων υδάτων - αντιπλημμυρική προστασία πόλης Άργους Ορεστικού
  • Κτίρια 2ου Παιδικού σταθμού και Βρεφονηπιακού σταθμού Άργους Ορεστικού
  • Βελτίωση οδού Νόστιμο - Άγιος Ηλίας - Μοναστήρι Αγίου Αθανασίου
  • Βελτίωση και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων οικισμού Ασπροκκλησιάς
  • Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης Τ.Κ. Αμπελοκήπων - Μηλίτσας
  • Κατασκευή γηπέδων 5x5 στο Κωσταράζι και το Βογατσικό
  • Ανακατασκευή και λειτουργία κατασκηνωτικού κέντρου Βογτατσικού
  • Διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων πόλης Άργους Ορεστικού
  • Διαμόρφωση χώρου πηγών Αρμενοχωρίου Άργους Ορεστικού
  • Κατασκευή Στέγης Ποντιακού Ελληνισμού και προμήθεια συνεδριακού εξοπλισμού
  • Προμήθεια τηλεπαρακολούθησης και τηλεμετρίας αντλιοστασίων σταθμών και δεξαμενών άρδευσης
  • Εγκατάσταση Συστήματος Ηλεκτρονικών υδροληψιών άρδευσης στον Τ.Ο.Ε.Β. Βράχου - Διαλεκτού
  • Εγκατάσταση ηλεκτρολογικών πινάκων και αναμεταδοτών για τα συστήματα ύδρευσης του Δήμου Άργους  Ορεστικού
  • Αποκατάσταση αρδευτικών γηπέδων Δημοτικών Διαμερισμάτων
  • Εκσυγχρονισμός υπαρχόντων και κατασκευή νέων σύγχρονων παιδικών χαρών (Άργος Ορεστικό, Μηλίτσα, Αμπελόκηποι, Βογατσικό, Βράχος)
  • Πρότυπα επιδεικτικά έργα εφαρμογής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε 3 σχολικά κτίρια του Δήμου Άργους Ορεστικού
  • Πρότυπα επιδεικτικά έργα εφαρμογής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας στο κλειστό Γυμναστήριο του Άργους  Ορεστικού.
  • Προμήθεια εξοπλισμού για το ΕΕΕΕΚ Άργους Ορεστικού και για τα τμήματα ένταξης του 1ου, 2ου,3ου και 4ου Δημοτικού σχολείου Άργους Ορεστικού

Επίσης έργα που έχουν προγραμματιστεί και ξεκινούν άμεσα:

 • Διευθέτηση κοίτης ποταμού Αλιάκμονα περιοχής Δασυλλίου- Σκάλκης Άργους Ορεστικού και ανάπλαση της περιοχής (προϋπολογισμός)
 • Αναβάθμιση Αστικής οδοποιίας και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων πόλης Άργους Ορεστικού
 • Διαμόρφωση εισόδων πόλης Άργους Ορεστικού
 • Κατασκευή του οδικού άξονα Άργους Ορεστικού-ΒΙ.ΠΑ.
 • Βιολογικός Καθαρισμός Άργους Ορεστικού
 • Βιολογικός Καθαρισμός Μηλίτσας
 • Βιολογικός Καθαρισμός Κωσταραζίου
 • Ανάπλαση περιοχής Αγίου Νικολάου στο Άργος Ορεστικό
 • Ανακατασκευή δημοτικού σχολείου Παλαιού Κωσταραζίου
 • Αποκατάσταση οικίας Κουλιούμπα στο Βογατσικό
 • Ανάπλαση πλατείας Αγίου Ηλία και Κοινοχρήστων χώρων Νοστίμου και Λάγκας

Όλα αυτά είναι ένα ΤΙΠΟΤΑ;; Ή όλα αυτά που ενδεικτικά αναφέραμε παραπάνω αποτιμούν το αποτέλεσμα της σκληρής μας δουλειάς τα τρία αυτά χρόνια;

Φίλες και φίλοι,

Προχωράμε, αποφασιστικά, σταθερά, στην επόμενη πενταετία «Με λογισμό και με όνειρο» όπως γράφει ο εθνικός μας ποιητής.

Για εμάς την επόμενη πενταετία προέχουν:

 • Η μέγιστη αξιοποίηση των κυκλοφοριακών μας υποδομών, αστικών, υπεραστικών και αγροτικών
 • Δράσεις ΑΠΕ: κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού στο φράγμα Βράχου, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα με ταυτόχρονη δυνατότητα τηλεθέρμανσης μικρής κλίμακας
 • Υλοποίηση αρδευτικού δικτύου στον κάμπο Αμμουδάρας και στον κάμπο Άργους Ορεστικού
 • Υλοποίηση αρδευτικού δικτύου Γέρμα, Βογατσικού
 • Φράγμα και αρδευτικό δίκτυο Ασπροκκλησιάς
 • Βιολογικός Καθαρισμός Μελανθίου, Ασπροκκλησιάς, Βογατσικού
 • Προώθηση αναδασμών στο Κωσταράζι και περιοχές του Άργους Ορεστικού
 • Ολοκλήρωση αναδασμού στο Μελάνθιο
 • Εμπλουτισμός του φράγματος Βράχου και επέκταση του αρδευτικού δικτύου
 • Σύνταξη Διαχειριστικών Μελετών Δασών του Δήμου μας

Με λογισμό και με όνειρο, με πρόγραμμα εφικτό, ρεαλιστικό, συνεπές με τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα της χώρας, προσανατολίζουμε τη δράση μας πρώτα στο κοινωνικό έργο του Δήμου για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, των απόρων, των νέων ανέργων, των ηλικιωμένων, των νέων μητέρων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των μεταναστών. Με λογισμό και με όνειρο, στρέφουμε την προσοχή μας στον πρωτογενή τομέα, στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και στα έργα υποδομής για τη γεωργία. Με λογισμό και με όνειρο, δημιουργούμε τις υποδομές για τον μικρομεσαίο, τον επαγγελματία, τον βιοτέχνη, τον επιχειρηματία, τον ξενοδόχο, τον γουνοποιό. Με λογισμό και με όνειρο, στηρίζουμε τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας, τον αθλητισμό, τα σχολεία μας και τους εκπαιδευτικούς μας, την εκκλησία. Με λογισμό και με όνειρο, παρεμβαίνουμε στο περιβάλλον για την αειφόρο ανάπτυξη και τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου και των υδάτινων πόρων, για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Με λογισμό και με όνειρο, και όχι με εφήμερες και ανέξοδες υποσχέσεις, σας καλούμε να επικυρώσετε με την ψήφο σας στις 18 του Μάη τη μόνη σοβαρή, ολοκληρωμένη, και υλοποιήσιμη πρόταση, ώστε να έχουμε έναν βιώσιμο Δήμο τα επόμενα πέντε χρόνια.  Να επικυρώσετε την πληρέστερη, την δυναμικότερη και ποιοτικότερη δημοτική ομάδα που μπορεί να φέρει σε πέρας την πρόταση αυτή. Την ομάδα μας. Την ομάδα της «Προτεραιότητας στον Πολίτη».

Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευόμαστε απόψε μπροστά σου λαέ του Δήμου Άργους Ορεστικού να συγκρουστούμε με όλες εκείνες τις αγκυλώσεις που δεν αφήνουν τον τόπο να πάει μπροστά.

Σε καλούμε απόψε πολίτη του Δήμου Άργους Ορεστικού να βρεθείς δίπλα μας, να παλέψεις μαζί μας, να νιώσεις ένα δυνατό σύμμαχο δίπλα σου, να νιώσεις εμάς δίπλα σου.

Απευθύνομαι απόψε από αυτή εδώ την πλατεία σε όλους τους δημότες του νέου Δήμου Άργους Ορεστικού. Σε όλους χωρίς εξαίρεση.  Απευθύνομαι σε σένα, τον απλό, τίμιο και συνειδητό συμπολίτη μου, που δε μαγεύεσαι από την προβολή, που δε μαγεύεσαι από τις σειρήνες της ρουσφετολογίας, που δε φοβάσαι τις απειλές, που δεν ενδίδεις  σε εκβιασμούς και λασπολογίες και σου λέω:

Σήμερα είναι η δική σου μέρα. Απόψε είναι η μέρα του απλού πολίτη, του εργαζόμενου, του οικογενειάρχη, του αγωνιστή.

Όλοι εσείς που είστε η πλειοψηφία αυτού του τόπου ελάτε μαζί μας, σας αγκαλιάζουμε, δε σας διαχωρίζουμε.

Πυκνώστε τις τάξεις του νέου ρεύματος που έχει ήδη δημιουργηθεί, του ρεύματος των πολιτών που συμμετέχουν, που δουλεύουν για τον τόπο τους, που δε σκέφτονται με ιδιοτέλεια.

Ελάτε να συνεχίσουμε από εκεί που ξεκινήσαμε για ένα δήμο που θα είναι αντάξιος της ιστορίας του και των ανθρώπων του.

Ελάτε να συνεχίσουμε να χτίζουμε τα νέα μας όνειρα.

Όλοι μαζί, όλοι μπροστά με φαντασία, όρεξη, μεράκι και ανιδιοτέλεια να αντιπαρέλθουμε τις προκλήσεις και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε ένα καλύτερο Δήμο. Ένα Δήμο που θα έρχεται από το μέλλον. Παλέψανε τόσες γενιές για να φτιάξουν αυτό τον τόπο.

Τις τιμούμε όλες απόψε. Τις θυμόμαστε. Υπογράφουμε συμβόλαιο απόψε. Συμβόλαιο ενότητας όλων των δυνάμεων του Δήμου μας.

Οι εκλογές τελειώνουν την Κυριακή το βράδυ. Τη Δευτέρα χτυπάει η σάλπιγγα, το προσκλητήριο της ενότητας. Δεν έχουμε περιθώρια για ψεύτικες αντιπαραθέσεις.

Ενώνουμε τις δυνάμεις, παλεύουμε. Παλεύεις πολίτη του Δήμου Άργους Ορεστικού.

Απόψε ξαναέδωσες το μήνυμα με τη συγκινητική συμμετοχή σου, ξαναέδωσες το μήνυμα της νίκης σε μας. Στο συνδυασμό «Προτεραιότητα στον Πολίτη». Μας έκανες πιο δυνατούς, πιο αποφασιστικούς. Προχωράμε μαζί.

Απόψε λαέ του Δήμου Άργους Ορεστικού με την παρουσία σου ανοίγεις την καρδιά μου. Μας δέσμευσες πιο δυνατά. Έστειλες πάμπολλα μηνύματα στην ψυχή μας.

Εμπρός λοιπόν στον αγώνα, στον αγώνα μέχρι την Κυριακή το βράδυ.

Να στείλουμε το μήνυμα της ελπίδας και της προοπτικής. Να στείλουμε το μήνυμα της νίκης. Από τοπικό διαμέρισμα σε τοπικό διαμέρισμα. Από γειτονιά σε γειτονιά. Από σπίτι σε σπίτι.

Εμπρός λοιπόν στη νίκη. Στη μεγάλη νίκη της Κυριακής της 18ης Μαΐου.

Γεια σας, γεια σας και με τη νίκη.

Γεια σας.